Szablon stworzony przez Arianę dla Wioski Szablonów | Technologia Blogger | X X X | Menu górne by Blokotek

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Tydzień z mangą! Dzień 1




Zaczynamy TYDZIEŃ MANGOWY!!
Zastanawiałam się, jak to będzie wyglądać - ile dać recenzji i jak przekonać Was do przeczytania komiksów. Były trzy możliwości:
* Przywiązać Was do krzeseł i zmusić do czytania
* Przekupić słodyczami i hamburgerami
* Po prostu zachęcić recenzjami

Chociaż pierwsza propozycja była najbardziej interesująca i oryginalna to jednak pozostanę przy trzecim punkcie, czyli recenzję, recenzję i jeszcze raz recenzję :) 

piątek, 20 kwietnia 2018

Siedem Bram - Adam Faber



Autor: Adam Faber
Tytuł: Kroniki Jaaru - Siedem Bram
Rok Wydania: 2018
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Kategoria: Fantastyka/Baśń/komedia/
Ilość stron: 545
Ocena: 6/10

środa, 11 kwietnia 2018

Demon luster - im dalej w las tym..lepiej!



Autor: Martyna Raduchowska
Tytuł:  Demon Luster
Rok Wydania: 2018
Wydawnictwo: Uroboros
Kategoria: fantastyka/ czarny humor
Ilość stron: 415
Ocena: 9.5/10

piątek, 6 kwietnia 2018

"Baśniobór - Plaga Cieni" Brandon Mull


Autor: Brandon Mull
Tytuł:  Baśniobór - Plaga Cieni

Rok Wydania: 2012
Wydawnictwo: W.A.B
Kategoria: fantastyka dla dzieci / przygoda
Ilość stron: 450
Ocena: 8.0/10

wtorek, 3 kwietnia 2018

UNBOXING kwiecień - czyli wielki powrót Bukku


Hejo!

Dawno na blogu nie było żadnego unboxingu. Ostatnio jednak przyszło do mnie kilka ciekawych paczek. Większość to, jak zwykle, fantastyka. Jednak w tym unboxingu znajdą się książki dalece od fantastyki. Jestem ciekawa czy dzieła, które Wam pokażę, znacie, słyszeliście lub przeczytaliście. Napiszcie w komentarzu Wasze opinie :) Zaczynajmy!



Tytuł: Kroniki Jaaru Siedem bram
Autor: Adam Faber
Wydawnictwo: Czwarta strona



Czarownica nie może wymarzyć sobie lepszego życia. Kate Hallander wreszcie ma u boku ukochanego Jonathana, a dzięki nowym przyjaciołom, w spokoju zgłębia tajniki swojej magicznej mocy. Wszystko byłoby idealnie, gdyby nie wstrząsające wieści z Jaaru.
W tajemniczych okolicznościach, tuż przed swoim ślubem z księciem ferów, znika Fione ỳl Maas. Oznacza to, że Kate oraz Strażnicy Żywiołów znów będą mieli ręce pełne roboty. Poszukiwania zaginionej ferini zaprowadzą ich do serc dwóch, odwiecznie walczących ze sobą krain, Elphame i Tir-na-Nog. Po drodze czeka ich jednak otwarcie wielu drzwi, za którymi czają się liczne niebezpieczeństwa, a kręta ścieżka z każdym krokiem będzie się wydawać bardziej zawiła.




Tytuł: Pośród Cieni
Autor: Agnieszka Hałas
Wydawnictwo: REBIS

"Pośród cieni" to drugi tom cyklu dark fantasy „Teatr węży” – mrocznego, intrygującego, pełnego plastycznych szczegółów, z pełnokrwistymi postaciami i przemawiającą do wyobraźni społecznością. Dla Krzyczącego w Ciemności schronienie w Podziemiach przestaje być bezpiecznym azylem. Dręczą go wizje i sny. Pokazują utraconą przeszłość czy kłamią? Tymczasem w realnym świecie czyhają srebrni magowie, przed którymi nie da się uciec nawet w śmierć. W labiryncie sfer są miejsca, gdzie można się ukryć lub szukać odpowiedzi. Czy to wystarczy, aby umknąć prześladowcom? A jeśli to cienie z przeszłości stanowią największe zagrożenie?



Tytuł: Dom Wschodzącego Słońca
Autor: Aleksandra Janusz
Wydawnictwo: UROBOROS


Gdy jest się szkolnym outsiderem, nic nie wydaje się proste. Dla Eunice Wight rzeczywistość okaże jeszcze bardziej skomplikowana, gdy za sprawą tajemniczej gry komputerowej odkryje, że świat, który ją otacza, to tylko część prawdy. W mieście bowiem, poza zwykłymi mieszkańcami, można spotkać wampiry, gargulce i potwory z sennych koszmarów. Eunice przekonuje się, że świat magii i baśni istnieje naprawdę, a ona sama jest trzynastym magiem Domu Wschodzącego Słońca. W mieście pojawia się jednak tajemniczy przybysz, a mieszkańcom Farewell grozi śmiertelne niebezpieczeństwo. Przy pomocy geniusza informatyki Tima Hawkinsa, gwiazdy rocka Gabriela Shade'a i mistrza szermierki Lloyda Darka oraz tajemniczego Krzysztofa podróżnika i zakonnicy Wiktorii Eunice stanie ramię w ramię, by zawalczyć o Świat Opowieści, którego w końcu stała się częścią.



Tytuł: Dwór Mgieł i Furii
Autor: Sarah J.Maas
Wydawnictwo: UROBOROS


Po tym, jak Feyra ocaliła Prythian, mogłoby się wydawać, że baśń dobiega końca. Dziewczyna, bezpieczna i otoczona luksusem, przygotowuje się do poślubienia ukochanego Tamlina. Przed nią długie i szczęśliwe życie.

Sęk w tym, że Feyra nigdy nie chciała być księżniczką z bajki. Zresztą zupełnie nie nadaje się do tej roli. W snach wciąż powracają do niej wymyślne tortury Amaranthy i zbrodnia, którą popełniła, by się od nich uwolnić. Pragnący zapewnić jej bezpieczeńtwo Tamlin próbuje zamknąć Feyrę w złotej klatce. W jej nowym nieśmiertelnym ciele drzemią moce, których dziewczyna nie umie opanować. W dodatku o spłatę swojego długu upomina się największy wróg Tamlina – Rhysand, Książę Dworu Nocy. Zwabioną podstępem Feyrę raz w miesiącu okrywa mrok jego niebezpiecznego królestwa. To pewne, że władca ciemności będzie chciał wykorzystać ją do swoich celów. Chyba że… to nie Rhysand jest tym, kogo Feyra powinna się obawiać. Na Dworze Wiosny również bowiem nie jest bezpiecznie, a sam Tamlin ma przed ukochaną coraz więcej tajemnic. Czy rzeczywiście tylko po to, by ją chronić?





Tytuł: Fale Ciemności
Autor: Aaron Rosenberg
Wydawnictwo: Insignis


Wyjątkowa opowieść o magii, sztuce wojennej i bohaterstwie, oparta na bestsellerowej, wielokrotnie nagradzanej serii gier firmy Blizzard Entertainment.

Orgrim Zgładziciel pokonał niegodziwego Czarnorękiego i natychmiast przejął po nim władzę nad Hordą Orków. Teraz niestrudzenie dąży do podbicia kontynentu Azeroth – pragnie, by jego lud znów miał swój dom.







Tytuł: Tajemnica Diabelskiego Kręgu i Tajemnica Nawiedzonego Lasu

Autor: Anna Kańtoch
Wydawnictwo: UROBOROS


Nie każdy zostaje wybrany przez anioły i zaproszony przez nie na tajemnicze wakacje w klasztorze znajdującym się w niewielkiej miejscowości Markoty. Tak się składa, że przydarzyło się to trzynastoletniej Ninie. Nie bardzo wie jednak, dlaczego – jest przecież bardzo zwyczajną dziewczyną. Czy aby na pewno?


Tytuł: Marzyciel
Autor: Laini Taylor
Wydawnictwo: SQN

To marzenie wybiera marzyciela, a nie odwrotnie.
Lazlo Strange od zawsze marzył, aby poznać tajemnice zaginionego miasta Szloch. Jako sierota, a potem skromny bibliotekarz, nawet nie przypuszczał, że ma szansę na odbycie kosztownej wyprawy przez pustynię Elmuthaleth do miejsca, gdzie mieszkają mityczni wojownicy. Dopóki sami nie przekroczyli bramy Wielkiej Biblioteki i nie zaproponowali wyprawy… komuś innemu. Tu liczy się czas i każda podjęta decyzja. Przed Strange’em pojawią się wybory, których nie sposób dokonać, żal, którego nie da się wyleczyć, oraz magia tak prawdziwa, jakby istniała naprawdę.





Tytuł: Nieludzie
Autor: Kat Falls
Wydawnictwo: UROBOROS

W wyniku katastrofy biologicznej tereny na wschód od Mississippi zostały opuszczone. Feral Zone to miejsce zainfekowane przez wirus, który zamienił miliony ludzi w krwiożercze bestie. Przebywanie na tym terenie jest śmiertelnie niebezpieczne. Lane McEvoy nie potrafi sobie wyobrazić, po co w ogóle ktoś miałby próbować się tam dostać, skoro życie na zachodzie kraju jest bezpieczne i wygodne, dokładnie takie, jak Lane lubi. Jednak niespodziewanie dziewczyna dowiaduje się, że bliska jej osoba przekroczyła mur odgradzający skażony teren i znalazła się w Feral Zone.



Tytuł: Demon Luster
Autor: Martyna Raduchowska
Wydawnictwo: UROBOROS


Ida powoli godzi się ze swoim przeznaczeniem. Dziewczyna jest szamanką od umarlaków, nie ma wpływu na to, czyj zgon przepowie, ale staje się odpowiedzialna za duszę przyszłego zmarłego. Ma obowiązek ją chronić i zadbać, by bezpiecznie trafiła w zaświaty. Ida dojrzewa do swojej roli i świata, z jakim będzie musiała się już niedługo zmierzyć. A ten zapowiada się dosyć ponuro.






Tytuł: Szeptucha; 
Noc Kupały; Żerca
Autor: Katarzyna Miszczuk
Wydawnictwo: W.A.B

Książka nagrodzona tytułem Książki Roku 2016 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura Fantastyczna. 

A wszystko przez to, że Mieszko I zdecydował się nie przyjąć chrztu…
Gosława Brzózka, zwana Gosią, po ukończeniu medyny wybiera się do świętokrzyskiej wsi Bieliny na obowiązkową praktykę u szeptuchy, wiejskiej znachorki. Problem polega na tym, że Gosia – kobieta nowoczesna, przyzwyczajona do życia w wielkim mieście – nie cierpi wsi, przyrody i panicznie boi się kleszczy. W dodatku nie wierzy w te wszystkie słowiańskie zabobony. Bogowie nie istnieją, koniec, kropka!

Pobyt w Bielinach wywróci jednak do góry nogami jej dotychczasowe życie. Na Gosię czeka bowiem miłość. Czy jednak Mieszko, najprzystojniejszy mężczyzna, jakiego do tej pory widziała, naprawdę jest tym, za kogo go uważa? I co się stanie, gdy słowiańscy bogowie postanowią sprawić, by w nich uwierzyła?





Tytuł: Dziewczyna z dzielnicy cudów
Autor: Aneta Jadowska
Wydawnictwo SQN


Są przyjazne i urocze miasta alternatywne. I jest Wars – szalony i brutalny – oraz Sawa – uzbrojona w kły i pazury. Pokochasz je i znienawidzisz, całkiem jak ich mieszkańcy.


Jak ona. Nikita. To tylko jedno z jej imion, jedna z jej tajemnic. Jako córka zabójczyni i szaleńca chce od życia jednego – nie pójść ścieżką żadnego z rodziców. Choć na to może być już za późno.





Tytuł: Łzy Bogini Nuwy
Autor: Jurdic Manuro
Wydawnictwo: FOXGAMES

Komiksy, gry paragrafowe czy też gamebooki, bo różnie można je nazywać, to znakomita zabawa dla wszystkich, którzy chcą mieć wpływ na losy bohaterów książek.

Trzech złoczyńców ukradło Łzy Bogini Nuwy - Boskie Pędy, które zapewniają miastu życie. 

Jesteś łowczynią nagród. Musisz je odzyskać, zanim miasto spotka katastrofa. Spakuj swoje fiolki z trucizną, wypoleruj noże i starannie przypasuj swój bojowy łańcuch manriki. Na wykonanie zadania masz jeden dzień. Kiedy słońce zniknie za horyzont, będzie za późno..


Tytuł: Wilkołak
Autor: 2D- MOON
Wydawnictwo: FOXGAMES

Podczas nocnej misji, którą powierzył Ci Twój Mistrz, z lasu wyłania się potwór i wbija w Ciebie swoje pazury. Od tej pory nie jesteś już zwykłym uczniem Maga - stajesz się wilkołakiem. 

Czy przetrwasz swoją pierwszą przemianę, poradzisz sobie z łowcami i niepodziewanymi niebezpieczeństwami? Czy będziesz mądrze używać swojej mocy? Odnajduj właściwe ścieżki, zadawaj pytania odpowiednim osobom, rozwiązuj zagadki. Wszystko zależy od ciebie, bo tutaj bohaterem jesteś Ty!


Tytuł: Technomagowie
Autor: Cetrix - Yuio
Wydawnictwo: FOXGAMES


W fantastycznym Paryżu energia staje się zamiast pary źródłem zasilania dla maszyn, zaś węgiel ustępuje miejsca kryształom many. Francja wykorzystuje wystawę światową, by pokazać swoją potęgę i zademonstrować nową tajną broń: okazałą magiochronną wieżę Gustawa Eiffela.

Ty, jako utalentowany student technomagii, otrzymujesz zadanie znalezienia cennej many niezbędnej do funkcjonowania Żelaznej Damy. Wykaż się inteligencją i umiejętnościami - dokonaj właściwych wyborów i doprowadź swoją misję do końca, bo tutaj bohaterem jesteś Ty!




Tytuł: Złośliwa Trzynastka
Autor: Janet Evanovich
Wydawnictwo: FABRYKA SŁÓW

Książki o Stephanie Plum są śmieszne i wciągające jak kolejne odcinki serialu. Każda kolejna to inna historia oraz nowe przygody trzydziestolatki z Jersey, która pracuje jako łowczyni nagród.


Małżeństwo Stephanie Plum trwało jedynie piętnaście minut. Kolejny kwadrans pozwolił jej złożyć pozew o rozwód w nadziei, że nigdy więcej nie zobaczy swojego ex. Okazuje się, że to tylko pobożne życzenie. W dziwnych okolicznościach Stephanie zostaje posądzona o zabójstwo byłego męża. Oto skandalistka, Stephanie Plum i jej zwariowane przygody.



Tytuł: Ósemka Wygrywa
Autor Janet Evanovich
Wydawnictwo: FABRYKA SŁÓW

"Ósemka wygrywa" to kolejny tom z serii zabawnych kryminałów autorstwa Janet Evanovich.
Główna bohaterka Stephanie Plum jest agentką do spraw windykacji poręczeń, a mówiąc prościej - łowcą nagród. Jej zadaniem jest doprowadzanie zbiegów przed sąd, ale z tym różnie bywa.

Każda książka z serii o Steph Plum to odrębna historia, w którą autorka zgrabnie wplata wątki z przeszłości bohaterki, dzięki poszczególne tomy można czytać bez zachowania kolejności.


Tytuł: Apokalysis '89
Autor: Jarosław Maślanek
Wydawnictwo: W.A.B.

Mówiono na niego Frencz. Wszyscy w miasteczku znali jego matkę, nauczycielkę w miejscowej szkole, oraz schludnego i zasadniczego ojca, trębacza w zakładowej orkiestrze. Po studiach, w połowie lat osiemdziesiątych, Frencz zaczął pracę w zakładowym archiwum, spodziewając się doczekać tam w spokoju emerytury. Apokalypsis '89 pokrzyżowała mu plany. Rozpad rodziny i degrengolada ojca zbiegły się w czasie z rozpadem ustroju, a koniec komunizmu nastąpił kilka miesięcy przed śmiercią wycieńczonego alkoholizmem ojca.
Kolejne próby odnalezienia się w nowej rzeczywistości zawodzą, rodzina i przyjaciele stają się raczej przeszkodą niż wsparciem; nawet, kiedy rodzi mu się syn, Frencz nie potrafi stawić czoła życiu. Powoli wchodzi na drogę, którą przed laty przemierzył jego ojciec.

Opowieść o pewnym nieudaczniku nabiera w tej książce wymiaru symbolicznego i prowokuje do pytań. Gdzie w Polsce ostatnich dwudziestu lat było miejsce dla ludzi, którzy nie potrafili się przystosować?

Koniec! Nie ma więcej książek ;) Uff.. trochę tego było. Wiem, że posty na blogu ukazują się bardzo rzadko - będę wracała na bloga teraz częściej. Ciężko czasami połączyć pracę z domem, opieką nad dzieckiem i blogowaniem. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej! Trzymajcie kciuki :) Zdrówka!

czwartek, 29 marca 2018

niedziela, 25 marca 2018

"Oh! My Goddess" Kosuke Fujishima tom 1 i 2


Autor: Kosuke Fujishima
Tytuł: Oh! My Goddess
Rok Wydania: Tom 1 - 2000 Tom 2- 2000
Wydawnictwo: JPF
Kategoria: romans/komedia/Boginie
Ilość stron: 170-180
Ocena: 3/10

czwartek, 22 marca 2018

"Dziedziczka Cieni" Anne Bishop



Autor: Anne Bishop
Tytuł: Dziedziczka Cieni
Rok Wydania: 2015
Wydawnictwo: Initium
Kategoria: fantastyka/dark fantasy/intrygi
Ilość stron: 446
Ocena: 9.5/10

niedziela, 18 marca 2018

"HoriMiya" Hero x Daisuke Hagiwara tom 3 i 4



Autor: Hero x Daisuke Hagiwara
Tytuł: HoriMiya
Rok Wydania: Tom 3 - 2016 Tom 4- 2016
Wydawnictwo: Waneko
Kategoria: romans/komedia/szkoła/okruchy życia
Ilość stron: 170-180
Ocena: 10/10